طرح تجاری، بیزینس پلن یا طرح کسب و کار یک سند مکتوب است که به طور مفصل توضیح می‌دهد که یک کسب و کار چگونه اهداف خورد را مشخص کرده و چگونه می‌خواهد به اهداف خود دست یابد. یک طرح تجاری یک نقشه راه مکتوب برای شرکت از دیدگاه بازاریابی، مالی و عملیاتی ارائه می‌کند. اگر شما هم قصد شروع یک کسب و کار را دارید با ما همراه باشید تا به طور مفصل در مورد بیزینس پلن صحبت کنیم.

بیزینس پلن چیست؟

یک طرح کسب و کار خوب می‌تواند یک بیزنس را توسعه دهد و یک بیزینس پلن بد می‌تواند آن را غرق کند. یک برنامه قوی و دقیق، نقشه راه روشنی برای آینده ارائه می‌دهد، شما را وادار می‌کند تا در مورد اعتبار یک ایده تجاری فکر کنید، و می‌تواند درک بسیار بیشتری از وضعیت مالی کسب و کار شما و وضعیت رقیبان شما ارائه دهد.

یک طرح کسب و کار معمولاً در طول سه تا پنج سال بررسی می‌شود و تمام اهداف و استراتژی‌های شما برای رسیدن به این اهداف را نشان می‌دهد. در ادامه خواهید دید که آیتم‌های مهم مورد استفاده در یک بیزینس پلن چیست.

خلاصه اجرایی در بیزینس پلن

خلاصه اجرایی، صفحه اول طرح کسب و کار شما خواهد بود و تمرکز اصلی کسب‌وکار شما را نشان می‌دهد.  همچنین توضیح مختصری از محصولات یا خدمات ارائه شده، اطلاعات اولیه مانند ساختار مالکیت و خلاصه ای از برنامه‌های شما در این قسمت تشریح خواهد شد. در این قسمت میخلاصه اجرایی، صفحه اول طرح کسب و کار شما خواهد بود و تمرکز اصلی کسب‌وکار شما را نشان می‌دهد.  همچنین توضیح مختصری از محصولات یا خدمات ارائه شده، اطلاعات اولیه مانند ساختار مالکیت و خلاصه‌ای از برنامه‌های شما در این قسمت تشریح خواهد شد.

شرح شرکت در طرح کسب و کار

این بخش تصویری از کسب و کار کوچک شما ارائه می‌دهد که شامل اطلاعات مهمی مثل نام ثبت شده، آدرس فیزیکی، نام افراد کلیدی در کسب‌و‌کار، تاریخچه شرکت، ماهیت کسب‌و‌کار و جزئیات بیشتر در مورد محصولات یا خدماتی است که ارائه می‌دهید یا ارائه خواهید کرد.

اهداف تجاری در بیزینس پلن

این قسمت از یک بیزنیس پلن باید به صورت واضح اهداف برند شما را مشخص کند و با ارائه یک استراتژی تجاری، نحوه برنامه ریزی شما برای دستیابی به این اهداف را شرح دهد. این قسمت دقیقاً آنچه را که می‌خواهید چه در کوتاه مدت و چه در بلندمدت را مشخص می‌کند.

نکته مهم: اگر به دنبال جذب سرمایه‌گذار هستید، می‌توانید از این بخش برای توضیح اینکه چرا به بودجه دارید، چگونه تامین مالی به رشد کسب‌وکار شما کمک می‌کند و چگونه برای دستیابی به اهداف رشد خود برنامه‌ریزی می‌کنید و در نهایت چطور می‌خواهید سرمایه‌گذار را به سود برسانید، استفاده کنید. نکته کلیدی این است که توضیح واضحی از فرصت ارائه شده و چگونگی نرخ بازگشت سرمایه ارائه دهید.

برای مثال، اگر کسب‌وکار شما در حال راه‌اندازی خط تولید دوم است، می‌توانید توضیح دهید که چگونه وام به شرکت شما کمک می‌کند محصول جدید را عرضه کنید و فروش کسب‌وکار را تا 50 درصد طی سه سال آینده افزایش دهید.

ساختار کسب‌وکار و مدیریت

در این قسمت از بیزینس پلن شما ساختار قانونی کسب‌و‌کار خود را فهرست و تشریح می‌کنید(مانند یک مالکیت انحصاری، مشارکت یا …) و همچنین کارمندان کلیدی، مدیران یا سایر صاحبان کسب و کار را معرفی خواهید کرد که باید شامل درصد مالکیت هر مالک و میزان مشارکت هر مالک در شرکت باشد.

محصولات و خدمات در بیزینس پلن

معرفی محصول در بیزینس پلن

در این بخش از طرح کسب و کار می‌توانید محصولات یا خدماتی را که ارائه می‌دهید یا قصد ارائه آن را دارید به تفصیل توضیح دهید.شرح خدمات شما در یک بیزینس پلن استارتاپ یا برند باید به شکل زیر باشد:

  • توضیحی در مورد محصولات و خدمات شما
  • مدل قیمت‌گذاری مورد نظر شما
  • مشتریان اصلی و جامعه هدف کسب‌و‌کار شما
  • استراتژی فروش و توزیع محصولات شما
  • چرا محصولات و خدمات شما در مقایسه با رقبیانتان بهتر است
  • نحوه برنامه ریزی برای تکمیل و ارائه سفارشات و خدمات

همچنین می‌توانید درباره علائم تجاری و پتنت‌های مرتبط با محصول یا خدمات خود صحبت کنید.

طرح بازاریابی و فروش

در قسمت بازاریابی باید در مورد استراتژی های بازاریابی و چگونگی اجرای آن صحبت کنید. در این قسمت از بیزینس پلن، می‌توانید به نحوه برنامه‌ریزی برای متقاعد کردن مشتریان برای خرید محصولات یا خدمات خود، یا اینکه چگونه جامعه هدف خود را به مشتریانی وفادار که مجددا از خدمات و محصولات شما استفاده می‌کنند بپردازید. همچنین می‌توانید نقاط قوت کسب و کارتان را برجسته کنید و بر آنچه که کسب و کار شما را از رقبای شما متمایز می‌کند تمرکز کنید.

تجزیه و تحلیل مالی کسب و کار

اگر یک استارت آپ هستید، ممکن است هنوز اطلاعات زیادی در مورد وضعیت مالی کسب‌و‌کار خود نداشته باشید و این موضوع یکی از تفاوت‌های بیزینس پلن استارتاپ با بیزینس پلن یک کسب‌و‌کار فعال است. با این حال، اگر یک کسب‌وکار فعال هستید که به دنبال وام‌های کسب‌وکارهای کوچک هستید، باید صورت‌های درآمد یا سود و زیان، ترازنامه‌ای که دارایی‌ها و بدهی‌های شما را فهرست می‌کند، و صورت جریان درآمدی که نشان می‌دهد پول چگونه وارد شرکت شده و از آن خارج می شود را در این قسمت شرح دهید.

همچنین می‌توانید با ارائه نسبت‌هایی، سلامت مالی کسب‌وکارتان را نشان دهید، نسبت‌های زیر می‌توانند مثال‌های خوبی باشند:

  • حاشیه سود خالص: درصد درآمدی که به عنوان درآمد خالص نگه می‌دارید
  • نسبت نقدینگی: اندازه گیری نقدینگی و توانایی شما برای بازپرداخت بدهی ها
  • نسبت گردش مطالبات: اندازه گیری تعداد دفعات وصول مطالبات در سال

پیش بینی‌های مالی

اگر به دنبال جذب سرمایه یا سرمایه‌گذار هستید، این بخش مهمی از طرح کسب و کار شما است که نشان می‌دهد که چگونه بیزینس شما سود کافی برای بازپرداخت وام ایجاد می‌کند یا چگونه بازده مناسبی برای سرمایه‌گذاران خواهید داشت.

در این قسمت از بیزینس پلن، تخمین‌های فروش، هزینه‌ها و سود ماهانه یا بلندمدت کسب‌وکار خود را در حداقل یک دوره سه ساله ارائه می‌کنید. دقت امری کلیدی است، بنابراین قبل از ارائه این بخش به سرمایه‌گذاران، پیش‌بینی صورت های مالی گذشته خود را به دقت تجزیه و تحلیل کنید.

ضمیمه بیزینس پلن

هر گونه اطلاعات پشتیبان یا سایر اطلاعات اضافی را که نمی‌توانید در جای دیگری قرار دهید در قسمت ضمیمه قرار خواهند گرفت، مانند رزومه کارمندان کلیدی، مجوزها، اجاره تجهیزات، پتنت‌ها، رسیدها، صورتحساب‌های بانکی، قراردادها، و سابقه اعتباری شخصی و تجاری. اگر ضمیمه مورد نظر شما طولانی است، ممکن است بخواهید فهرستی از مطالب را در ابتدای این بخش اضافه کنید.

حجم بیزینس پلن شما چقدر باید باشد؟

طول طرح تجاری به کسب‌وکار و نوع فعالیت شما بستگی دارد، ممکن است بتوانید در یک صفحه تمام ابعاد برندتان را توضیح دهید و در سمت مقابل شاید به دلیل وسعت فعایتتان صد صفحه هم کافی نباشد. اگر مفهوم ساده ای دارید، ممکن است بتوانید آن را با کلمات بسیار کمی بیان کنید. از سوی دیگر، اگر نوع جدیدی از کسب‌وکار یا حتی صنعت جدیدی را شروع کرده‌اید، ممکن است برای رساندن پیام به توضیحات زیادی نیاز داشته باشید.

هدف شما از ارائه یک طرح نیز می‌تواند طول آن را تعیین کند، به عنوان مثال اگر به دنبال جذب سرمایه بسیار زیاد هستید باید بتوانید توضیحات کامل و قانع‌کننده ارائه دهید اما اگر قصد دارید از طرح خود برای اهداف داخلی مثل مدیریت یک کسب و کار فعال استفاده کنید، نسخه اختصاری بسیار بهتر است.

چه کسی به یک طرح تجاری نیاز دارد؟

بگذارید سوال را تصحیح کنیم، چه کسی به یک بیزینس پلن احتیاج ندارد؟ پاسخ، کسی که نمی‌خواهد وارد هیچ نوع تجارتی شود. اما هرکسی که یک سرمایه‌گذاری و تجارت را شروع می‌کند یا به فعالیت خود ادامه می‌دهد و منابع قابل توجهی از پول، انرژی یا زمان را مصرف می‌کند و انتظار کسب سود را دارد، باید بداند بیزنیس پلن چیست، یک بیزنیس پلن آماده کند و یا از متخصصین برای آماده کردن یک برنامه تجاری کمک بگیرد.

انواع پلن‌های تجاری

طرح های تجاری را می توان تقریباً به چهار نوع مجزا تقسیم کرد که در ادامه هر کدام را برای شما تشریح کرده‌ایم.

مینی پلن

یک مینی پلن ممکن است از یک تا 10 صفحه تشکیل شده باشد و در آن به موارد کلیدی ضروری مثل شرح شرکت، نیازهای مالی، طرح بازاریابی و صورت‌های مالی، به ویژه جریان نقدی، پیش‌بینی درآمد و ترازنامه اشاره می‌شود. مینی پلن یک راه عالی برای آزمایش سریع مفهوم تجاری یا اندازه گیری علاقه یک شریک بالقوه یا سرمایه گذار  است. همچنین می‌تواند به عنوان یک پیش درآمد ارزشمند برای یک برنامه کامل در آینده عمل کند. توجه داشته باشید که یک مینی پلن نمی‌تواند جایگزین طرح کسب‌وکار اصلی باشد.

پلن کسب‌وکار

طرح کسب وکار یک طرح کامل از بیزینس شماست و باید از نظر جزئیات کامل باشد اما ممکن است در ارائه کوتاه باشد. طرحی که صرفاً برای استفاده داخلی در نظر گرفته شده است، ممکن است دارای جزئیات طرح مورد استفاده برای فعالیت‌های خارجی نباشد. برای مثال، احتمالاً نیازی به اضافه کردن ضمیمه با رزومه مدیران کلیدی ندارید.

طرح ارائه

تقریباً تمام اطلاعات در یک پلن ارائه با بیزینس پلن شما یکسان خواهد بود، اگرچه ممکن است سبک آن تا حدودی متفاوت باشد تفاوت بزرگ بین طرح ارائه و طرح اصلی در جزئیات ظاهری و چیدمان المان‌هاست و باید شامل گرافیک هایی مانند نمودارها، نمودارها، جداول و تصاویر باشد.

طرح الکترونیکی

اکثر طرح‌های تجاری بر روی رایانه‌ای تنظیم می‌شوند، سپس چاپ می‌شوند و به صورت چاپی ارائه می‌شوند. اما حالا استفاده از طرح‌های الکترونیکی نیز به همان اندازه مهم و کاربردی خواهد بود، بنابراین ممکن است نیاز باشد که نسخه الکترونیکی طرح خود را در دسترس داشته باشید. یک طرح الکترونیکی می‌تواند برای ارائه به یک گروه با استفاده از یک پروژکتور بسیار مفید و جذاب باشد.

بیزینس پلن مخصوص به خود را ایجاد کنید

اکنون که درک کاملی از اهمیت بیزینس پلن دارید، می توانید با اطمینان برنامه های خود را ایجاد کنید. در این مقاله سعی شد تا به صورت کامل در مورد اهمیت طرح کسب‌وکار، پارامترهای مهم آن و نحوه نوشتن بیزینس پلن صحبت شود. به یاد داشته باشید که یک بیزینس‌پلن همراه با کسب‌و‌کار شما رشد و تکامل خواهد یافت، بنابراین بخش مهمی از کل فرآیند تحقیق و توسعه شماست، نه فقط شروع آن. در نهایت اگر برای نوشتن طرح کسب‌وکار خود به کمک نیاز دارید ما در خدمات تحقیق و توسعه طرهلو اینکار را برای شما انجام می‌دهیم. برای کسب آخرین اطلاعات در زمینه رشد کسب‌وکار با ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ طرهلو همراه باشید.

منبع : hubspot.com